• Ovi nemili događaji će proći. Vrijeme u izolaciji možete pametno da iskoristite tako što ćete da naučite Figmu. Dan pred izbijanje pandemije, barem 500 ljudi se moglo zaposliti kao web dizajneri za platu od hiljadu evra. Ukoliko poznaju Figmu i znaju da rade web dizajn.

  Jedina industrija koja i dalje radi punom parom jeste web dizajn.

  Kad virus prođe, nakon perioda pada, ekonomija će se lagano oporavljati i naići će period rasta, kada će biti mnogo posla. Jedina okej stvar u ovoj nedaći jeste da će tzv. "remote posao" (od kuće, bile gdje) postati još prihvaćeniji među poslodavcima.

  Malo istorije. Zadnjih 20 godina, web dizajn se radio u Photoshopu, koji je komplikovan za korišćenje.

  Skoro se pojavio alat Figma, koji drastično ubrzava pravljenje web sajtova i mnogo je brži i jednostavniji da se nauči.

  Fora je što će vam vaš postojeći kompjuter od par stotina evra i vaša postojeća Internet konekcija završiti posao. Sem slobodnog vremena, nemate druga ulaganja.

  Idete na figma.com i napravite besplatan nalog. Zatim u drugom tabu otvorite YouTube i ukucate ‘figma tutorial’. Nađete neki koji vam se dopada, pratite sta čovjek radi i bukvalno radite to isto. Ponavljate to dok ne naučite alat, što će potrajati par mjeseci x par sati nedeljno.

  Osim, ukoliko niste u izolaciji i "ubijate" se od dosade. U tom slučaju, sve ovo možete drastično brže izvesti.

  Evo par dobrih Figma tutorijala:
  1. Početni nivo (Laptop)
  2. Početni nivo (Shop)
  3. Srednj nivo (Lampa)
  4. Srednji nivo (Mobilni)
  5. Napredni nivo (Ninja)

  Paralelno sa alatom (Figmom), u hodu savladavate osnove dobrog web dizajna:
  1. Tipografija
  2. Layout
  3. Boje
  4. Kontrast
  5. Rad sa slikama

  Super je stvar što na YouTube već imaju ‘crash course’ tutorijali od pet-šes’ minuta gdje vam je u 2% vremena objašnjeno 80% najbitnijih stvari. Ostalo ćete savladati usput.

  Treća bitna stvar koja se tice web dizajna jesu trendovi. Morate poznavati najnovije trendove. Odete na Dribbble i napravite account. Na homepage svakog dana imate selekciju popularnih radova. Zapratite za početak ove ljude i agencije:
  1. Cuberto
  2. Taras Migulko
  3. Fireart
  4. Balkan Brothers
  5. Eddie Lobanovskiy
  6. Ueno
  7. Netguru
  8. Orizon
  9. uixNinja
  10. Ramotion

  To je sve! Posle par mjeseci kad to savladate sve i kad ovo sve prođe, slobodno nam se javite za posao. Ostajte zdravo!

  P.S. Možete takođe da probate da uradite naš test: Kakav je vaš web dizajn ukus? Test je na pojednostavljenom engleskom, traje 5-10 minuta i super je za testiranje vašeg prirodnog ili stečenog web dizajn ukusa.